PAIKKOasiantuntijat: Turvataan toiminnan jatkuvuus!

Yhteisenä kannanottona PAIKKOasiantuntijat ryhmänä vetoaa rahoittajiin PAIKKOtoiminnan rahoituksen jatkuvuuden puolesta. Toimivan järjestelmän olemassaolo on tukenut valmennustoimintaa ja tuonut siihen uuden välineen varmistaa toiminnan tuloksellisuutta. Työ on monella paikkakunnalla vasta alussa, mutta edut ovat jo nähtävissä.

PAIKKOasiantuntijat ovat noin puolen vuoden koulutusprosessissaan perehtyneet PAIKKOmalliin, oppimisympäristöajatteluun ja osaamisen tunnistamiseen. Asiantuntijakoulutukseen on osallistunut yli 60 valmentajaa, joista osa on siirtynyt muihin tehtäviin. Suurin osa asiantuntijoistamme toimii valmennustehtävissä ja tunnistaa osaamista omassa työssään. Kaikki ovat osallistuneet tavalla tai toisella oppimisympäristön tunnistamisprosessiin ja sen toteuttamiseen. Vuoden 2022 asiantuntijakoulutukseen voi vielä hakeutua tämän viikon ajan.

PAIKKOasiantuntijoiden verkosto kokoontui pohtimaan toiminnan merkitystä ja jatkoa. Tapaamiseen osallistui lähes 20 aktiivista asiantuntijaa eri puolilta Suomea. Tavoitteena oli luoda yhteinen näkemys toiminnan tarpeellisuudesta ja vaikutuksista.

Mikä tekee toiminnasta vaikuttavaa

  1. Osaamistodistustoiminnan vaikutukset yksilöiden kannalta
    • positiivinen palaute
    • merkityksellinen paperi jokaiselle, vaikka ei oltaisikaan hakeutumassa opiskelemaan
    • osaamisen tekeminen näkyväksi ja sen sanoittaminen
  2. Oppimisympäristöjen tunnistamisen vaikutukset valmennustoiminnan laatuun
    • oppimisympäristöraportti toimii laatutyökaluna valmennusta kehitettäessä ja arvioitaessa
  3. Yhteistyömahdollisuudet koulutuksen järjestäjien kanssa
    • osaamisen tunnistaminen henkilökohtaistamisprosesseissa
    • työpajojen valmennussisältöjen näkyminen Opintopolussa kertoo työpajatoiminnan yleisestä merkityksellisyydestä

Jatkuvuus on kaikkien etu

Asiantuntijoiden mielestä PAIKKOtoiminnan resurssien turvaaminen olisi kaikkien toimijoiden etu. Toiminta on laajentunut ja laajentuu edelleen. Nyt tarvitaan lisää resurssia myös henkilöresurssiin toiminnan jatkuvuuden ja jatkuvan kehittämisen tueksi.

Toiminnan vaikuttavuuden todentamiseksi toimintaa kuvaavat luvut pitäisi saada esimerkiksi Into ry:n, yhteistyökumppaneiden ja toiminnan rahoittajien tietoon.  Kyse on ruohonjuuritason työstä, jonka jatkuvuus on riippuvainen PAIKKOtiimin tuesta ja panoksesta. Toiminnan kokonaisuutta kuvaavat infograafit ja yksittäisten toimijoiden volyymitiedot ovat tärkeitä osoituksia toiminnan laadusta ja laajuudesta.

Jatkoideoina toiminnan laajentaminen yrityksiin ja lisääntyvä yhteistyö

Samalla haettiin myös ideoita toiminnan kehittämiseksi edelleen. Yhtenä ajatuksena oli se, että työpajat ja yritykset voisivat toimia tässä rintarinnan. Yritykset voivat käyttää opinnollistamista yhteiskuntavastuun osoituksena, jossa tulevat esiin humaanit arvot ja tuki vaikkapa kesätyöntekijän jatkopolkumahdollisuuksille osaamistodistuksen avulla. Keskustelussa todettiin, että yritysten määrä oppimisympäristöinä on kasvanut ja että monelle yritykselle osaamistodistus on myös rekrytoinnin apuväline.

Yhteistyö koulutuksen järjestäjien kanssa puhutti paljon ja kokemuksia oli monenlaisia. Syksyn aikana valmistunutta PAIKKOkoulutuspakettia oppilaitoksille pidettiin hyvänä ajatuksena. Konkreettisessa yhteistyössä korostuvat oppivelvollisuuden laajentamiseen liittyvä uudenlainen yhteistyö ja uusi tutkintoon valmentava koulutus. Yhteistyömahdollisuudet ovat vielä aluekohtaisia – ja niiden yhteinen edistäminen koettiin erityisen tärkeäksi osaksi toimintaa.