Perustiedot Oppimisympäristön kuvaus Tutkinnon muodostuminen Tutkinnon osat

PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti

Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.

Oppimisympäristön tunnistaminen

Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.

PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.

Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022

Perusteen nimiRavintola- ja catering-alan perustutkinto
Määräyksen diaarinumeroOPH-5085-2021
KoulutuksetRavintola- ja catering-alan perustutkinto
OsaamisalatAsiakaspalvelun osaamisala
Ruokapalvelun osaamisala
TutkintonimikkeetTarjoilija
Kokki
Voimaantulo01.08.2022
ePerusteethttps://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot

Organisaatio

Kuhmon kaupunki

Toimintayksikkö

Lounasravintola Neljä Kaesaa, Koulukatu 3, 88900 Kuhmo

Yhteyshenkilöt

Henriikka Huusko, yrittäjä, 044 0274 636, henriikka@kaesankotileipomo.fi

Kotisivut ja sosiaalinen media

Kotisivut: https://www.neljakaesaa.fi/

Oppimisympäristö tunnistettu

28.03.2022

Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja

Satu Help, ammatillinen opettaja/matkailu- ja ravitsemusala, Kainuun ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja

Oppimisympäristöraportti päivitetty

23.01.2024

PAIKKO yhteyshenkilöt

Susanna Uusitalo
Laatupäällikkö
0400 304 108
Kirsi Hiekkala
Suunnittelija
050 380 3022
etunimi.sukunimi@kyt.fi
www.paikko.fi

Oppimisympäristön kuvaus

Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus

Neljä Kaesaa on Kuhmon keskustassa sijaitseva ruoka- ja seurusteluravintola joka, tarjoaa arkisin monipuolisen lounasvalikoiman maanantaista perjantaihin.
Neljän Kaesan tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin. Ravintola järjestää lisäksi erilaisia ruokailuja ja tarjoiluita teemoittain ja vuodenaikojen mukaan, esimerkiksi kreikkalaiset illat, jouluateriat ja isäinpäivälounaat.
Neljässä Kaesassa on anniskeluoikeudet, ja mahdollisuus valita talon omia juomasekoituksia perinteisten lisäksi.
Ravintolan yleisilme on ilmava ja sisustus skandinaavinen.

Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä

Toiminnassa toteutuvat monipuolisesti ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät tehtävät.
Käytännön työtehtävät:
Lounasruokien esivalmistelutöitä ja ruokien valmistaminen, salaattien pilkkominen ja valmistaminen, leipominen, jälkiruokien valmistaminen, ruokien esille laittaminen, astiahuolto, tilojen yleinen siistiminen, asiakaspalvelu ja myyntityö lounasravintolan kassalla. Erilaisten pitopalvelutilaisuuksien ja juhlien valmistelutyöt, ruokien tarjoileminen ja asiakaspalvelu. Alkoholijuomien myyminen ja tarjoilu.

Toiminnan erityispiirteitä

Lounaat valmistetaan tuoreista ja mahdollisimman läheltä hankituista raaka-aineista. Pöydässä tarjotaan paikallisen Kaesan Kotileipomon leipää. Kana, possu ja nauta ovat myös kasvaneet Suomessa.

Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät

Asiakaspaikkamäärä 100
Laitteet keittiö: 2 uunia, parila, liesi, keittopata, lämpökaappi – lämpöhaude, yleiskone, rasvakeitin, mikroaaltouuni, kylmiö, pakastehuone
Laitteet sali: kahvinkeitin, vedenkeitin, lämpölevyt, lämpölamppu, kylmäallas, gelatovitriini, kylmä vitriini, jääkaappi, pakastimet, kassa, maksupääte
Lounas: valittavana, kaksi lämminruokavaihtoehtoa), alkusalaattibuffet, leivät ja levitteet, ruokajuomat sekä herkkubuffet ja kahvi/tee.
Take away: Kaksi lämminruoka vaihtoehtoa, alkusalaattibuffet, leivät ja levitteet, sekä herkkubuffet ja take away -kahvi.

Henkilöstöresurssit

5 henkilöä, tarvittaessa enemmän

Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)

1 - 2

Referenssit

Muuta

Tämän oppimisympäristön tunnistamisraportin päivitys on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023.

Kuvat

Tutkinnon muodostuminen

Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.

Pakollinen tutkinnon osa

x Ravitsemispalveluissa toimiminen

Asiakaspalvelun osaamisala

x Asiakaspalvelu ja myynti
x Annosruokien ja juomien tarjoilu

Ruokapalvelun osaamisala

x Lounasruokien valmistus
x Annosruokien valmistus

Valinnaiset tutkinnon osat

x À la carte -ruoanvalmistus
x À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
x Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
x Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
x Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
x Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
x Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
x Yrityksessä toimiminen
x Yritystoiminnan suunnittelu

Tutkinnon osat

Osaamisen arviointi

Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit

Henkilö
  • toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
  • toimii yhteistyökykyisesti
  • tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
  • hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
  • muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti

Ammattitaitovaatimukset

Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):

Ravitsemispalveluissa toimiminen

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua työvuoroon
x huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
x palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
x päättää työvuoron työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu työvuoroon.

Henkilö

x tulee työvuoroon ajoissa ja on valmiina työntekoon
x pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
x huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa toisen apuna työvuoronsa tehtäviä
x perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti
x kunnostaa toisen apuna asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x perehtyy työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin
x huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x perehtyy paikkakunnan ravitsemisalan yrityksiin ja toimipaikkoihin siten, että osaa nimetä niitä
x selvittää toisen apuna työpaikan sosiaalisen median kanavia

Henkilö huolehtii toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta.

Henkilö

x tunnistaa työtehtäviinsä liittyviä tavallisimpia raaka-aineita ja tuotteita ja arvioi ohjattuna niiden laatua ennen käyttöä ja käytön aikana
x valmistaa ja esivalmistaa työryhmän jäsenenä erilaisista raaka-aineista aamiais- ja lounasruokia tai kunnostaa myyntipisteen
x käsittelee toisen apuna ruokaohjeen mukaisesti tarvittavan määrän raaka-aineita
x hallitsee turvallisesti veitsen käytön annettujen ohjeiden mukaisesti
x käyttää toisen apuna työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä turvallisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
x välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
x on perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x pitää toisen apuna huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

Henkilö palvelee asiakkaita, myy tuotteita ja rekisteröi myyntiä.

Henkilö

x palvelee ohjattuna asiakkaita ja kommunikoi asiakkaiden kanssa
x toimii tarjoiluun ja asiakaspalveluun liittyvissä tehtävissä
x tunnistaa ohjatusti erilaiset maksutavat ja maksuvälineet
x käyttää myynnin rekisteröinnissä tutuissa työtilanteissa kassaa tai kassajärjestelmää
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti

Henkilö päättää työvuoron työtehtävät.

Henkilö

x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x puhdistaa koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen sekä kahvinkeittimen
x loppusiivoaa ja järjestää toisen apuna työ- ja asiakastiloja

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x tarvitsee ohjausta arvioidessaan omien työsuoritustensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautetta
x siirtyy työryhmän jäsenenä seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x noudattaa ergonomiaohjeita ja ylläpitää työkykyään
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontaohjeita
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Asiakaspalvelu ja myynti

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua työvuoroon
x palvella asiakkaita, myydä ruokia ja juomia
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu työvuoroon.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä ohjeen mukaan
x valmistautuu työryhmän jäsenenä asiakaspalvelutehtäviin varausten mukaisesti
x laittaa esille linjaston tai noutopöydän välineistön tai varaa valmiiksi pöytiintarjoilussa tarvittavat välineet
x laittaa esille ohjeen mukaisesti linjaston tai noutopöydän ruokia ja juomia tai valmistautuu ruokien ja juomien pöytiintarjoiluun
x noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita ja -määräyksiä

Henkilö palvelee asiakkaita, myy ruokia ja juomia.

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen ja palvelee heitä kohteliaasti työryhmän jäsenenä, mutta tarvitsee välillä ohjausta
x on perehtynyt työpaikan liikeideaan tai toiminta-ajatukseen siten, että esittelee, myy ja tarjoilee keskeisiä tuotteita ja palveluja
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja ohjatusti hyödyntää niitä
x hoitaa ruokatarjoilua noutopöydästä, linjastosta tai tarjoilee ruokia pöytiin
x pitää huolen myytävien tai tarjoiltavien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
x käyttää tarjoilussa juomavalikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, - tapoja ja -välineitä
x toimii tilausmääräyksien tai varausten mukaisesti ja toimii ohjeiden mukaan työtilanteissa
x toimii aikataulun mukaan, mutta tarvitsee välillä apua
x toimii laatuvaatimuksien mukaisesti
x on perehtynyt erityisruokavalioihin ja tuotevalikoimaan kuuluviin ruoka- ja juomatuotteisiin siten, että kertoo luotettavasti tarjolla olevien ruokien soveltuvuudesta erityisruokavaliota noudattaville asiakkaille
x kertoo ohjeen mukaan tuotteiden sisältämien raaka-aineiden ja juomien alkuperästä
x on perehtynyt terveellisen ravitsemuksen ja ruokavalion periaatteisiin siten, että kertoo myytävien tuotteiden ravitsemuksesta ja terveellisyydestä
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x toimii työtehtävissä työturvallisten ja ergonomisten työtapojen mukaisesti
x työskentelee työryhmän jäsenenä ja tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta

Henkilö toimii anniskelutehtävissä.

Henkilö

x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle

Henkilö huolehtii asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta.

Henkilö

x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakkaita ystävällisesti
x käsittelee tai välittää palautteet eteenpäin ohjeistuksen mukaisesti
x selvittää toisen apuna erilaisia asiakaspalaute- ja sosiaalisen median kanavia
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota ohjeen mukaan
x kertoo toisen apuna, tuoko sosiaalisen median kanavat yritykselle asiakaspalvelussa lisäarvoa

Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.

Henkilö

x käyttää kassaa tai kassajärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita tavanomaisilla maksutavoilla tarviten ajoittain ohjausta
x tunnistaa erilaisia maksuvälineitä ja maksutapoja sekä käsittelee niitä ohjattuna
x on tietoinen keskeisten tuotteiden hinnoitteluperiaatteista

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x seuraa tilityksen tekoa
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja huomioiden seuraavan työvuoron varaukset
x lajittelee jätteet ohjeen mukaan

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x pystyy toimimaan ohjeiden mukaan työtilanteissa
x työskentelee työryhmän jäsenenä
x tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x arvioi ohjattuna omaa toimintaansa
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

Annosruokien ja juomien tarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua työvuoroon ja ennakoida työtehtäviä
x esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia koko asiakaspalveluprosessista
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu työvuoroon ja ennakoi työtehtäviä.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä
x on perehtynyt myytäviin tuotteisiin ja suosituksiin ja käyttää sopivia tarjoilutapoja
x kattaa asiakaspöydät työpaikan ohjeen mukaisesti ja käsittelee astioita ja aterimia hygieenisesti
x ennakoi tulevia asiakaspalvelutilanteita
x tulkitsee tilausmääräyksiä tai varauksia
x noudattaa työpaikan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
x noudattaa turvallisuusohjeita ja määräyksiä
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa

Henkilö esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille.

Henkilö

x noudattaa työjärjestystä ja aikataulua ohjeen mukaan
x esittelee toisen apuna asiakkaille ruokailutilanteeseen ja ruokiin sopivia juomia sekä kertoo tuotteiden alkuperästä
x on perehtynyt ohjeen mukaan gastronomiseen perussanastoon siten, että tulkitsee ruokalistan termejä asiakkaille
x esittelee, myy, ottaa tilauksia ja tarjoilee annosruokia ja juomia asiakkaille ja eri asiakasryhmille työryhmän jäsenenä
x kertoo asiakkaille ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x huomioi ohjattuna asiakaskohtaiset tarpeet ja rajoitteet
x käyttää tarjoilussa ruokalajeihin, juomiin ja tarjoilutapaan soveltuvia välineitä
x tarjoilee lautasannoksia
x käyttää ohjeistettuna tarjoilussa juomavalikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, -tapoja ja -välineitä
x noudattaa työryhmän jäsenenä tilaisuuden luonteeseen liittyvää ruoka- ja tapakulttuuria
x toimii työryhmän jäsenenä ruokaravintolan asiakaspalvelutehtävissä
x auttaa pyydettäessä muiden työpisteiden tehtävissä
x toimii ohjeen mukaan arvo- ja laatuvaatimusten mukaisesti

Henkilö toimii anniskelutehtävissä.

Henkilö

x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle

Henkilö huolehtii koko asiakaspalveluprosessista.

Henkilö

x ottaa asiakkaita vastaan ystävällisesti palvelumallin mukaisesti työryhmän jäsenenä
x käyttää erilaisia tarjoilutekniikoita ja käyttää tarjotinta tarvittaessa
x tietää käytetyimmät pöytämuodot ja liinoittaa ne ohjattuna
x käyttää kassaa tai kassajärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita tavanomaisilla maksutavoilla
x perehtyy alan kustannusrakenteeseen ja toimii ohjattuna kustannustehokkaasti
x on tietoinen keskeisten tuotteiden hinnoitteluperiaatteista ja laskuttaa asiakkaita
x tietää kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana ratkaisemassa tilanneherkkiä asiakastilanteita toisten kanssa
x auttaa muiden työpisteiden työtehtävissä työryhmän jäsenenä
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista, kiittää asiakkaita sekä toivottaa tervetulleeksi uudelleen
x tutustuu toisen apuna ravintolan erilaisiin asiakaspalautekanaviin

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x tekee ohjattuna vuoronvaihdon tehtävät ravintolan toimintatavan mukaisesti
x rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x tilittää ohjattuna myynnin
x tiedottaa muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
x ylläpitää työryhmän jäsenenä työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x päivittää toimipisteen sosiaalisen median kanavia toisen apuna
x tietää ja käyttää ravintolan varaus- ja palautekanavia toisen apuna

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta tiimin jäsenenä
x arvioi toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan ohjattuna
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

Lounasruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x vastaanottaa, varastoida ja käsitellä raaka-aineita
x valmistaa lounasruokia ja leivontatuotteita
x palvella asiakkaita
x tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x ajoittaa ja jaksottaa työtänsä työryhmän jäsenenä
x vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita ohjeen mukaan (FIFO) hävikkiä välttäen ja ergonomisesti oikein valituilla, käytetyillä ja asennetuilla työvälineillä
x järjestää itselleen ergonomisesti turvallisen työympäristön
x tunnistaa ja käsittelee työpaikan tavallisimpia raaka-aineita, arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo ohjatusti tuotteiden alkuperän
x valitsee, esikäsittelee ja käyttää lounasruokien raaka-aineita ohjeen mukaisesti hävikkiä välttäen
x noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita ja -määräyksiä

Henkilö valmistaa lounasruokia ja leivontatuotteita.

Henkilö

x suunnittelee ohjattuna työvuoronsa työtehtäviä tilausmääräysten, arvioitujen asiakasmäärien tai määrätyn lounaslistan mukaan
x käyttää ekologisesti toisen apuna lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä ja puhdistaa laitteet taloudellisesti
x käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita ohjeen mukaan (kuorimattomia ja kuorittuja kasviksia, juureksia sekä pakasteita, sous-vide)
x valmistaa toisen apuna määrätyn lounaslistan tai arvioidun asiakasmäärän mukaan lounasruokia ja leivonnaisia tavallisimmilla menetelmillä hyödyntäen työpaikan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmaa
x muuntaa toisen apuna ruoka-annoksia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden
x suurentaa, pienentää ja muuntaa ruokaohjeita ohjeiden mukaan käyttäen alan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmaa
x laittaa lounasruoat esille ohjeiden mukaisesti linjastoon tai noutopöytään ja huolehtii niiden riittävyydestä ja siisteydestä
x toimii ohjeiden mukaan yllättävissä ja erilaisissa työtilanteissa
x on perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy valmistamaan maukasta, terveellistä ja ravitsevaa lounasruokaa
x on perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen siten, että kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin
x on perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

Henkilö palvelee asiakkaita.

Henkilö

x on perehtynyt työpaikan liikeideaan tai toiminta-ajatukseen siten, että pystyy esittelemään sen keskeisiä tuotteita ja palveluja
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja pystyy hyödyntämään ohjatusti erilaisia sosiaalisen median kanavia
x on perehtynyt ruokalistan suunnittelun periaatteisiin ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun ohjatusti
x on perehtynyt eri ruokalajeihin ja työpaikan raaka-aineisiin siten, että pystyy kertomaan ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä
x laittaa lounaan ruokalajit esille linjastoon tai muutoin sovitulla tavalla
x dokumentoi ruokahävikkiä tarvittaessa toisen apuna
x palvelee asiakkaita ystävällisesti palvelumallin mukaisesti, mutta tarvitsee välillä ohjausta
x säilyttää ohjeen mukaan raaka-aineita sekä ruokia myös tarjoilun aikana oikeissa lämpötiloissa sekä pitää huolen siisteydestä
x toimii ohjattuna laatuvaatimusten mukaisesti

Henkilö tekee työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät.

Henkilö

x tekee työryhmän jäsenenä vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään liittyviä tehtäviä
x siistii ja järjestää työympäristön työvuoron päättyessä
x toimii astiahuollon tehtävissä
x käyttää turvallisesti ohjeiden mukaisia suojaimia, työvälineitä ja työmenetelmiä
x lajittelee keittiön tavallisimmat jätteet oikein eri jätelajeittain, kuten biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi omiin astioihinsa

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan toisen apuna
x työskentelee työryhmän jäsenenä ja tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x noudattaa yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Annosruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
x valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee, esivalmistelee, rytmittää ja ajoittaa työvuoronsa työtehtäviä työryhmän jäsenenä
x noudattaa omavalvonnan ohjeita ja seuraa ja dokumentoi lämpötiloja ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa ja varastoinnissa
x noudattaa työpaikan turvallisuusmääräyksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
x noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa

Henkilö valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta.

Henkilö

x toimii työryhmän jäsenenä ravintolan ruoanvalmistustehtävissä
x tarvitsee ohjausta uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa
x auttaa pyydettäessä muiden työpisteiden tehtävissä
- tunnistaa ja käyttää annosruokien raaka-aineita sekä arvioi niiden laatua toisen apuna
x käyttää ja puhdistaa annosruokien valmistukseen soveltuvia koneita, laitteita ja välineitä
x esivalmistaa eri menetelmillä komponentteja annoksiin tai menukokonaisuuksiin tarviten ajoittain ohjausta
x esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan
x toimii ohjeen mukaan kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa
x kokoaa ohjeistettuna asiakkaiden tilauksien mukaisia ruoka-annoksia
x muuntaa ja valmistaa erityisruokavalioannoksia asiakkaiden tarpeen mukaan vastaavista annoskokonaisuuksista

Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x selvittää toisen apuna erilaisia asiakaspalaute- ja sosiaalisen median kanavia
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakkaita
x palvelee asiakkaita tasavertaisesti
x huolehtii ohjattuna asiakaskohtaisten tarpeiden toteuttamisesta omassa työssään
x perehtyy toisen apuna työpaikan tuotteiden kustannusrakenteeseen

Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.

Henkilö

x huolehtii työryhmän jäsenenä työympäristön siisteydestä ja järjestyksestä
x hoitaa astiahuollon tehtävät ja lajittelee jätteet kestävän kehityksen mukaisesti
x tiedottaa ohjeen mukaan mahdollisista muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
x tekee vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään liittyviä tehtäviä työpaikan toimintatavan mukaisesti
x toimii ergonomisesti ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan toisen apuna
x ottaa vastaan ja antaa rakentavaa palautetta omasta tekemisestään toisen apuna
x ottaa vastuun omasta työpanoksestaan työryhmän jäsenenä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

À la carte -ruoanvalmistus

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
x esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä, tutustuu tilausmääräyksiin tai varauksiin ja suunnittelee yksittäisen työtehtävän toteutuksen
x tunnistaa, valitsee ja käsittelee tyypillisiä à la carte -ruokalistan annosten raaka-aineita työryhmän jäsenenä
x käyttää ja puhdistaa à la carte -ruokien valmistuksessa tarvittavia koneita, laitteita ja välineitä ohjeen mukaan
x tekee esivalmistustöitä

Henkilö esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan.

Henkilö

x valmistaa à la carte -ravintolan ruokalistan alku-, pää- ja jälkiruokia annoskorttien mukaan, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x valmistaa à la carte -ruokia kannattavasti ja taloudellisesti työryhmän jäsenenä
x valmistaa yksittäisiä tilattuja annoksia
x laittaa ruokalajit esille siististi annoskokoja noudattaen
x toimii kylmässä ja lämpimässä keittiössä kyseisen keittiön osa-alueiden mukaisesti sekä erikoistuu yhteen osa-alueeseen työryhmän jäsenenä
x tietää tavallisimpia gastronomisia ruokalajeja ja käyttää gastronomista sanastoa
x on perehtynyt gastronomiaan siten, että toteuttaa ohjattuna yleisimpiä gastronomisia periaatteita annosten suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa
x on perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalistan raaka-aineet
x on perehtynyt kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin
x valmistaa ohjeen mukaan kansallisia tai kansainvälisiä à la carte -ateriakokonaisuuksia tarviten ajoittain ohjausta
x muuntaa ja valmistaa ohjeistettuna asiakkaiden tarpeiden mukaisia erityisruokavalioannoksia vastaavista à la carte -annoksista
x laskee ohjeen mukaan ruoka-annosten kustannukset ja tavoitekatteen mukaisen myyntihinnan

Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x kunnostaa ja varustaa ohjeistettuna ruokaravintolan liikeidean ja varausten mukaisesti asiakas- ja työtiloja
x on perehtynyt myytäviin tuotteisiin, suosituksiin ja tilausmääräyksiin ja käyttää tarvittaessa sopivia tarjoilutapoja
x kertoo ravintolan ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii työryhmän jäsenenä ruokaravintolan työtehtävissä

Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.

Henkilö

x suunnittelee työtään, mutta uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa tarvitsee ohjausta
x puhdistaa työtilat, välineet, koneet ja laitteet sekä järjestää tarvikkeet paikoilleen
x tulkitsee toisen apuna seuraavan päivän tilausmääräyksiä
x ottaa työssään huomioon seuraavan päivän työtehtävät
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa toisen apuna sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota
x tietää ja käyttää työryhmän jäsenenä sosiaalisen median varaus- ja palautekanavia

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

À la carte -tarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua, suunnitella ja aikatauluttaa työtehtäviä
x esitellä, suositella ja myydä ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia
x tarjoilla à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia asiakaspalvelukokonaisuudesta
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu, suunnittelee ja aikatauluttaa työtehtäviä.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ohjatusti työvuoronsa tehtävät ottaen huomioon arvioidun asiakasmäärän ja varaukset
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuus- ja terveysnäkökohdat sekä ylläpitää työympäristön turvallisuutta työryhmän jäsenenä
x kunnostaa ja varustaa asiakas- ja työtiloja varausten mukaisesti
x ottaa asiakkaita vastaan ystävällisesti ravintolan palvelumallin mukaisesti

Henkilö esittelee, suosittelee ja myy ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia.

Henkilö

x on perehtynyt ohjattuna myytäviin tuotteisiin, suosituksiin ja varauksiin
x esittelee, suosittelee ja myy ruokia ja juomia ohjatusti
x kertoo ravintolan ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x on perehtynyt juomatuotteiden käyttösuosituksiin, valmistusmenetelmiin ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy kertomaan ohjeen mukaan asiakkaille tuotevalikoimaan kuuluvista ruoka- ja juomatuotteista ja niiden alkuperästä
x on perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin tuotteisiin sekä ruokalajeihin, ruoka- ja juomatrendeihin ja kausituotteisiin siten, että pystyy esittelemään asiakkaille ravintolan à la carte -ruokalajeja ja juomatuotteita
x on perehtynyt gastronomiaan ja tulkitsee à la carte -ruokalistan gastronomisia termejä ja ruokalajien nimiä asiakkaille

Henkilö tarjoilee à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.

Henkilö

x käsittelee astioita hygieenisesti
x tarjoilee ruokia ja juomia ja ottaa huomioon niiden esillelaittotavat
x valitsee tarjoilutapoihin sopivia välineitä
- tarjoilee ruoka- ja juomatuotteita sopivin tarjoilutavoin ja käyttää tarjotinta
x tarjoilee lautasannoksia soveltuvilla kantotavoilla ja annostelee tai nostelee ruokia ohjattuna

Henkilö toimii anniskelutehtävissä.

Henkilö

x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle

Henkilö huolehtii asiakaspalvelukokonaisuudesta.

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen ja palvelee heitä kohteliaasti ravintolan palvelumallin mukaisesti
x toimii työryhmän jäsenenä palveluetiketin mukaan ruokaravintolan työtehtävissä
x tunnistaa toisen apuna lisäarvoa tai kilpailuetua tuottavia palveluja asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakasta sekä toivottaa tervetulleeksi uudelleen
x perehtyy toisen apuna ravintolan erilaisiin varaus- ja asiakaspalautekanaviin

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x käyttää kassaa tai kassajärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita tavanomaisilla maksutavoilla
x osallistuu tarjoilijatilityksen tekemiseen
x tekee vuoronvaihdon tehtävät ravintolan toimintatavan mukaisesti
x tiedottaa asiakas- ja myyntitilanteet työvuoroon tulevalle työntekijälle
x siistii ja järjestää työympäristön sekä tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x lajittelee jätteet ravintolan ohjeiden mukaisesti
x ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

Kahvilapalvelut

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x valmistautua asiakaspalvelutilanteisiin
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
x täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti

Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.

Henkilö

x huomioi asiakkaiden saapumisen, käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi heidän kanssaan
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna

Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.

Henkilö

x merkitsee ohjeen mukaan tuotteen myyntihinnan
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.

Henkilö

x loppusiivoaa kahvilan asiakas- ja työtiloja
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x tarvitsee ohjausta arvioidessaan oman työsuorituksensa onnistumista ja kykenee ottamaan vastaan palautetta
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita
x tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x hinnoitella työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia
x toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x kerää ja hankkii tietoa eri lähteistä
x kehittää työryhmän jäsenenä uusiin tarpeisiin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x hyödyntää työryhmän jäsenenä kausiluonteisuutta ideoinnissaan

Henkilö tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.

Henkilö

x ideoi toisen apuna eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x käyttää työryhmän jäsenenä tuotteistamisessa tarvittavia sosiaalisen median ohjelmia
x suunnittelee työryhmän jäsenenä toiminnan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä asiakkaiden odotusten mukaisesti

Henkilö hinnoittelee työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.

Henkilö

x osallistuu työryhmässä ruoka- ja juomatuotteiden tai palvelujen hinnoitteluun
x kertoo, mitkä tekijät vaikuttavat hinnan muodostumiseen

Henkilö tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia.

Henkilö

x laatii työryhmän jäsenenä ruoka- ja juomatuotteiden tai palvelujen markkinointimateriaalin
x laatii ja dokumentoi markkinoinnin viestit, sanomat ja lupaukset osana työryhmää
x esittelee ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x valmistaa ja päivittää työryhmän jäsenenä tuotteesta tai palvelusta kertovaa esittelymateriaalia
x päivittää, kommentoi ja korjaa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna

Henkilö toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.

Henkilö

x testaa työryhmässä uusia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja, arvioi niiden toimivuutta, kiinnostavuutta, laatua sekä tuotantoprosessin eettisyyttä
x ottaa työryhmänä vastaan asiakkailta palautetta tuotteista tai palveluista ja kiittää asiakasta

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x pystyy toimimaan ohjeiden mukaan työtilanteissa
x työskentelee työryhmän jäsenenä
x tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x arvioi omaa toimintaansa
x on perehtynyt toisten apuna kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Suurkeittiön ruokatuotanto

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä
x valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti
x laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakata ruokalajit kuljetusta varten
x palvella asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti
x tehdä esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x vastaanottaa ja varastoi toisen apuna elintarvikkeita sekä kylmiä tai lämpimiä ruokia
x toimii toisen apuna ja valmiin suunnitelman mukaan erilaisissa päivittäin vaihtuvissa ruokatuotannon tehtävissä
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa

Henkilö valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti.

Henkilö

x käyttää ohjeen mukaan keskeisimpiä suurkeittiön koneita ja laitteita taloudellisesti ja turvallisesti
x käsittelee suurkeittiön ruokien raaka-aineita tarkoituksenmukaisella tavalla
x valmistaa ohjeiden mukaan työryhmän jäsenenä suuria annosmääriä vakioitujen ruokaohjeiden mukaan samalla hyödyntäen GN-mitoitettuja astioita
x suurentaa ja pienentää ohjattuna ruokaohjeita käyttäen alan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmia
x valmistaa ravitsevaa ja maukasta ruokaa työryhmän jäsenenä
x tulkitsee toisen apuna raaka-aineiden ja valmisteiden tuoteselosteita siten, että käyttää erityisruokavalioiden valmistukseen niihin sopivia raaka-aineita
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

Henkilö laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakkaa ruokalajit kuljetusta varten.

Henkilö

x laittaa ruokalajeja tarjolle omavalvontaohjeiden mukaisesti toisen apuna
x tarvittaessa pakkaa ja lähettää ruoat ja tarvikkeet kuljetettaviksi
x tekee ympäristöystävällisen ravitsemussuosituksen mukaisen malliannoksen ohjeen mukaan
x puhdistaa tarvittaessa kuljetusastiat ohjeen mukaan

Henkilö palvelee asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti.

Henkilö

x toimii asiakaspalvelun tehtävissä toisen apuna
x käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi asiakkaiden kanssa palvelutilanteessa
x neuvoo tarvittaessa asiakkaita ohjeen mukaan ravitsemussuositusten mukaisen ja terveellisen aterian kokoamiseen
x toimii omatoimisesti astiahuollon tehtävissä

Henkilö tekee esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten.

Henkilö

x tekee esivalmistustöitä
x siistii ja järjestää työ- ja asiakastiloja ohjeen mukaan

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan, kehittämistarpeitaan ja kykenee vastaanottaa palautetta
x noudattaa työpaikan turvallisuusmääräyksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
x toimii työryhmän jäsenenä suurkeittiön ruoanvalmistustehtävissä ja yhteistyökumppaneiden kanssa
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen

Tilaus- ja juhlaruokien valmistus

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x perehtyä tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnitella ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen
x esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia
x laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnittelee ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x tutustuu tilausmääräyksiin ja tilaisuuksia koskeviin ohjeisiin toisen apuna
x suunnittelee ja aikatauluttaa yksittäisen työtehtävän toteutuksen työryhmän jäsenenä
x muuntaa ruoka-annoksia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulun mukaisesti

Henkilö esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia.

Henkilö

x organisoi työtään ja toimii aikataulun mukaisesti työryhmän jäsenenä
x esivalmistaa ja valmistaa ruokalajeja hävikkiä välttäen
x tekee tavallisimpia ruokalajeja ja leivonnaisia ruokaohjeiden mukaan ja ruokalajeille sopivilla menetelmillä ja laitteilla
x valmistaa tilattuihin erityisruokavalioihin sopivat annokset ohjeen mukaan
x tarvitsee ohjausta noudattaessaan sovittuja annoskokoja

Henkilö laittaa ruokalajeja esille ja huolehtii tuotteiden riittävyydestä.

Henkilö

x viimeistelee ja laittaa esille tilaisuuksien ruokalajeja työryhmän jäsenenä aikatauluja noudattaen
x organisoi tarvittaessa toisen apuna noutopöydän aloituspisteet ja tuotteet oikeaan järjestykseen
x pitää huolta ruokien riittävyydestä täydentäen tarjolla olevia ruokia
x asettelee ruokalajit esteettisesti tarjolle
x määrittelee toisen apuna tilaisuuksien ruokalajien annoskoot suhteessa ruokalajien määrään

Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.

Henkilö

x esivalmistaa ja valmistaa toisen apuna seuraavan työvuoron tai päivän tilausmääräyksiä
x tekee yhteistyötä muun henkilöstön kanssa ja toimii tarvittaessa asiakaspalvelussa
x tunnistaa ohjattuna kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ohjatusti ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x siistii ja järjestää työympäristön ja tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x kerää ja lajittelee tilaisuuden jätteet työpaikan ohjeiden mukaisesti
x pakkaa tuotteet tarvittaessa omavalvontaohjeistuksen mukaisesti
x puhdistaa kuljetusastiat ohjeen mukaan

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta työryhmän jäsenenä
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilausruokien valmistustehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa

Tilaus- ja juhlatarjoilu

Ammattitaitovaatimukset

Henkilö osaa

x perehtyä tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan
x käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
x tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi

Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan.

Henkilö

x noudattaa työaikoja
x perehtyy tilauksien ennakkotietoihin ja selvittää tilaisuuksien luonteet toisen apuna
x valmistelee ja varustaa tilaisuuksien luonteen mukaisen juhlatilan sekä työympäristön
x tietää tavallisimmat pöytämuodot ja liinoittaa niitä toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulujen mukaisesti
x kunnostaa asiakastiloja
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa

Henkilö käyttää tilaisuuksiin soveltuvia tarjoilutapoja ja toimii yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa.

Henkilö

x ottaa asiakkaita vastaan osana työryhmää
x käsittelee tarjoiluun tarkoitettuja astioita hygieenisesti ja huolellisesti
x valitsee työryhmän jäsenenä tarjoilutapoihin sopivat välineet ja laitteet sekä huolehtii niiden toimivuudesta
x tarjoilee lautasannoksia sekä tarjoaa, annostelee ja nostelee ruoka-annoksia
x tarjoilee ohjeen mukaisesti juomia ja ruokia
x kertoo tilaisuuksien mukaisesti asiakkaille tilatuista ruoista ja juomista sekä niiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
x osallistuu tarvittaessa vatitarjoiluun
x hyvästelee asiakkaat ystävällisesti

Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.

Henkilö

x palvelee asiakkaita suomen kielellä ja selviytyy auttavasti palvelutilanteesta ruotsin kielellä ja yhdellä vieraalla kielellä

Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa.

Henkilö

x pystyy toimimaan ohjeiden mukaan työryhmän jäsenenä
x on mukana ohjatusti tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x tunnistaa erilaisia kulttuureja ja toimii etiketin mukaisesti
x noudattaa tilaisuuksien mukaista ruoka- ja tapakulttuuria sekä aikatauluja ohjeen mukaan

Henkilö tekee tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät.

Henkilö

x tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x puhdistaa tarvittaessa kuljetusastiat ja tarjoiluastiat ohjeen mukaan
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x tekee ohjattuna tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät työpaikan toimintatavan mukaisesti

Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.

Henkilö

x ottaa vastaan palautetta työryhmän jäsenenä
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilauksien tarjoilutehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa

Huippuosaajana toimiminen

Osaamisen kehittäminen

Henkilö

x arvioi omaa osaamistaan sekä tunnistaa vahvuuksiaan ja kehittämiskohteitaan perustellen
x laatii itselleen kehittymissuunnitelman niin, että se tukee kasvua alan huippuammattilaiseksi
x kehittää osaamistaan ja työtapojaan saadun palautteen perusteella
x työskentelee muuttuvissa tilanteissa
x työskentelee pitkäjänteisesti työtään kehittäen
x toimii osana tiimiä ja jakaa osaamistaan muille.

Työskentely alan huippuosaamista vaativissa tehtävissä

Henkilö

x valitsee työmenetelmät, työvälineet ja materiaalit sekä käyttää niitä muuttuvissa tilanteissa
x kokeilee uusia työmenetelmiä työssään
x hankkii ja soveltaa työssä tarvittavaa tietoa
x toimii kustannustehokkaasti ja yrityksen tuloksellisuutta edistävästi
x edistää uusien työtapojen ja -menetelmien käyttöä työyhteisössä
x vahvistaa ja luo uusia asiakassuhteita
x noudattaa työssään työturvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita
x ennakoi riskejä ja ilmoittaa työhön liittyvistä vaaratekijöistä
x varmistaa asiakasturvallisuuden
x työskentelee ergonomisesti ja huolehtii työkyvystään
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja järjestyksestä

Laatuvaatimusten huomioiminen

Henkilö

x asettaa tavoitteensa ja suunnittelee oman työnsä ja aikataulunsa realistiseksi
x työskentelee yrityksen tai organisaation laatuvaatimusten mukaisesti
x havaitsee laatupoikkeamat ja etsii niihin ratkaisuja
x toimii yrityksen tai organisaation kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti

Toimiminen alan verkostoissa

Henkilö

x viestii asiakkaiden kanssa ja työyhteisössä suomen tai ruotsin kielellä sekä yhdellä vieraalla kielellä
x tuntee toimialan keskeiset kansalliset ja kansainväliset verkostot
x hyödyntää verkostojaan työssään
Osaamisen arviointi

Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen

Yhteyshenkilönä toimiminen

Henkilö

x perehtyy oman alan tutkintojen perusteisiin ja tunnistaa työtehtävien yhteyden niihin
x perehtyy koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen työnjakoon ammatillisen koulutuksen järjestämisessä
x selvittää mahdollisuuksia järjestää koulutusta ja näyttöjä työpaikalla
x tiedottaa ammatillisen koulutuksen järjestämisestä työpaikalla yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa
x toimii vuorovaikutuksessa erilaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa

Ohjaustilanteisiin valmentautuminen

Henkilö

x perehtyy ohjattavan opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan
x osallistuu osaamisen hankkimisen suunnitteluun työpaikalla
x osallistuu ohjattavan opiskelijan työturvallisuuteen, työpaikan ohjeisiin ja käytäntöihin perehdyttämiseen
x suunnittelee opiskelijan ohjausta ja aikataulua
x seuraa erilaisia ohjaustilanteita
x hyödyntää digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti
x arvioi omaa ohjausosaamistaan ja määrittää kehittämistarpeensa

Palautteen antaminen osaamisen kehittymisestä

Henkilö

x vertaa hankittua osaamista asetettuihin tavoitteisiin
x antaa rakentavaa palautetta osaamisen kehittymisestä
x huomioi palautteen antamisessa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavat opiskelijat

Yrityksessä toimiminen

Yrityksen liiketoiminnan suunnittelu

Henkilö

x hankkii yrityksen liiketoiminnan eri osa-alueiden suunnittelussa tarvittavaa tietoa
x laatii asiakaslähtöisen toimenpidesuunnitelman ja täsmentää yrityksen tavoitteet
x laatii budjetit ja rahoitussuunnitelman tiedostaen yrittäjän aseman
x tunnistaa yritystoimintaan liittyvät keskeiset riskit
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle

Yrityksen liiketoimintaa edistävien yhteistyöverkostojen rakentaminen

Henkilö

x hankkii liiketoiminnan kannalta keskeisiä yhteistyökumppaneita
x sopii yhteistyöstä yhteistyökumppaneiden kanssa
x solmii tarvittaessa yhteistyösopimukset vastuut ja velvollisuudet huomioiden

Yrityksessä toimiminen

Henkilö

x toimii yrittäjänä tai osana yhteistyöverkostoa
x hoitaa sovittua liiketoiminnan osa-aluetta
x ratkaisee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintaan liittyviä ongelmatilanteita
x toimii toimialan lainsäädännön mukaisesti

Yrityksen toiminnan arviointi ja kehittäminen

Henkilö

x asettaa toiminnalleen tavoitteita yrityksen strategisten tavoitteiden mukaisesti
x tekee rakentavia ja perusteltuja ehdotuksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi laatu- ja tulostavoitteet huomioiden
x ottaa suunnitelmissaan huomioon asiakkaiden ja sidosryhmien odotukset

Yritystoiminnan suunnittelu

Liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen ja ideoiminen

Henkilö

x kartoittaa valitsemallaan alalla toimivia yrityksiä ja asiakkaita
x arvioi kartoituksen pohjalta liiketoimintamahdollisuuksia
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle

Liikeidean kehittäminen ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen

Henkilö

x selvittää markkinoiden ja kilpailutilanteen kehitysnäkymiä
x kartoittaa liikeideoita ja valitsee niistä toteuttamiskelpoisen
x tekee suunnitelman yrityksen toiminnoista hyödyntäen tarvittaessa asiantuntijoita
x laskee yritystoimintaan liittyviä tuottoja ja kustannuksia sekä suunnittelee rahoitusta
x ottaa suunnittelussa huomioon toimialan lainsäädännön

Verkostoituminen sidosryhmien kanssa

Henkilö

x valitsee toimintansa kannalta keskeisiä sidosryhmiä
x esittelee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintamallin jollekin keskeiselle sidosryhmälle

Yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen laatiminen

Henkilö

x valitsee sopivan yritysmuodon
x laskee tarvittavan rahoituksen
x selvittää yrityksen keskeiset perustamisasiakirjat ja laatii ne

Vahvuuksien ja osaamisen arviointi

Henkilö

x kartoittaa vahvuutensa toimia yrittäjänä
x esittelee yritystoiminnassa tarvittavan osaamisensa