PAIKKO®
Oppimisympäristön tunnistamisraportti
Oppimisympäristön arvioiminen ja tunnistaminen tutkinnon perusteiden avulla.
Oppimisympäristön tunnistaminen
Tämän oppimisympäristön tunnistaminen on toteutettu PAIKKO®- järjestelmän mukaisesti. Tunnistustyön työyksikössä on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija, jolla on riittävä asiantuntemus ammatillisen tutkinnon perusteesta.
PAIKKO® on Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry:n hallinnoima järjestelmä, jonka työkaluja ovat ammatillisten perustutkintojen työversiot, oppimisympäristöjen raportit sekä osaamistodistus. Malli perustuu vuosina 2012-2018 toteutettujen ESR –hankkeiden tekemään kehittämistyöhön.
Ravintola- ja catering-alan perustutkinto 2022
Perusteen nimi | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
---|---|
Määräyksen diaarinumero | OPH-5085-2021 |
Koulutukset | Ravintola- ja catering-alan perustutkinto |
Osaamisalat | Asiakaspalvelun osaamisala |
Ruokapalvelun osaamisala | |
Tutkintonimikkeet | Tarjoilija |
Kokki | |
Voimaantulo | 01.08.2022 |
ePerusteet | https://eperusteet.opintopolku.fi/#/fi/ammatillinen/7854763/tiedot |
Organisaatio
Kuhmon kaupunki
Toimintayksikkö
Lounasravintola Neljä Kaesaa, Koulukatu 3, 88900 Kuhmo
Yhteyshenkilöt
Henriikka Huusko, yrittäjä, 044 0274 636, henriikka@kaesankotileipomo.fi
Kotisivut ja sosiaalinen media
Kotisivut: https://www.neljakaesaa.fi/
Oppimisympäristö tunnistettu
28.03.2022
Ulkopuolinen oppimisympäristön tunnistaja
Satu Help, ammatillinen opettaja/matkailu- ja ravitsemusala, Kainuun ammattiopisto, Oppilaitoksen edustaja
Oppimisympäristöraportti päivitetty
23.01.2024
PAIKKO yhteyshenkilöt
Susanna Uusitalo Laatupäällikkö 0400 304 108 | Kirsi Hiekkala Suunnittelija 050 380 3022 | etunimi.sukunimi@kyt.fi www.paikko.fi |
---|
Oppimisympäristön kuvaus
Organisaation ja työ- ja toimintaympäristön kuvaus
Neljä Kaesaa on Kuhmon keskustassa sijaitseva ruoka- ja seurusteluravintola joka, tarjoaa arkisin monipuolisen lounasvalikoiman maanantaista perjantaihin.
Neljän Kaesan tiloja voi varata myös yksityistilaisuuksiin. Ravintola järjestää lisäksi erilaisia ruokailuja ja tarjoiluita teemoittain ja vuodenaikojen mukaan, esimerkiksi kreikkalaiset illat, jouluateriat ja isäinpäivälounaat.
Neljässä Kaesassa on anniskeluoikeudet, ja mahdollisuus valita talon omia juomasekoituksia perinteisten lisäksi.
Ravintolan yleisilme on ilmava ja sisustus skandinaavinen.
Miten tunnistetut tutkinnon osat/ammattitaitovaatimukset toteutuvat käytännön työtehtävissä
Toiminnassa toteutuvat monipuolisesti ravintola- ja cateringalan perustutkinnon tässä raportissa kuvattuihin tutkinnon osiin ja ammattitaitovaatimuksiin liittyvät tehtävät.
Käytännön työtehtävät:
Lounasruokien esivalmistelutöitä ja ruokien valmistaminen, salaattien pilkkominen ja valmistaminen, leipominen, jälkiruokien valmistaminen, ruokien esille laittaminen, astiahuolto, tilojen yleinen siistiminen, asiakaspalvelu ja myyntityö lounasravintolan kassalla. Erilaisten pitopalvelutilaisuuksien ja juhlien valmistelutyöt, ruokien tarjoileminen ja asiakaspalvelu. Alkoholijuomien myyminen ja tarjoilu.
Toiminnan erityispiirteitä
Lounaat valmistetaan tuoreista ja mahdollisimman läheltä hankituista raaka-aineista. Pöydässä tarjotaan paikallisen Kaesan Kotileipomon leipää. Kana, possu ja nauta ovat myös kasvaneet Suomessa.
Tilat/laitteet/palvelut/menetelmät
Asiakaspaikkamäärä 100
Laitteet keittiö: 2 uunia, parila, liesi, keittopata, lämpökaappi – lämpöhaude, yleiskone, rasvakeitin, mikroaaltouuni, kylmiö, pakastehuone
Laitteet sali: kahvinkeitin, vedenkeitin, lämpölevyt, lämpölamppu, kylmäallas, gelatovitriini, kylmä vitriini, jääkaappi, pakastimet, kassa, maksupääte
Lounas: valittavana, kaksi lämminruokavaihtoehtoa), alkusalaattibuffet, leivät ja levitteet, ruokajuomat sekä herkkubuffet ja kahvi/tee.
Take away: Kaksi lämminruoka vaihtoehtoa, alkusalaattibuffet, leivät ja levitteet, sekä herkkubuffet ja take away -kahvi.
Henkilöstöresurssit
5 henkilöä, tarvittaessa enemmän
Valmentautujien/ohjattavien määrä työyksikössä (min-max)
1 - 2
Referenssit
Muuta
Tämän oppimisympäristön tunnistamisraportin päivitys on tehty osana Opinnollistamisella osaamista Kainuuseen OK-hanketta, jossa edistetään työttömien työnhakijoiden ja työmarkkinoilla heikoimmassa asemassa olevien työllistymistä opinnollistamisen avulla kainuulaisille työpaikoille.
Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2022–31.12.2023.
Kuvat
Tutkinnon muodostuminen
Oppimisympäristössä on mahdollista hankkia osaamista rastitetuista tutkinnon osista.
Pakollinen tutkinnon osa
x Ravitsemispalveluissa toimiminenAsiakaspalvelun osaamisala
x Asiakaspalvelu ja myyntix Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ruokapalvelun osaamisala
x Lounasruokien valmistusx Annosruokien valmistus
Valinnaiset tutkinnon osat
x À la carte -ruoanvalmistusx À la carte -tarjoilu
- Juomien myynti ja tarjoilu
x Kahvilapalvelut
- Katu- ja pikaruokapalvelut
- Laivatalouspalvelut
- Luonnontuotteiden hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
- Palvelu- ja jakelukeittiön toiminnot
x Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
x Suurkeittiön ruokatuotanto
- 3D-tekniikan hyödyntäminen ravitsemispalveluissa
x Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
x Tilaus- ja juhlatarjoilu
- Vähittäiskaupan palvelutiskillä toimiminen
x Huippuosaajana toimiminen
- Ilmastovastuullinen toiminta
- Kansainvälisessä työympäristössä toimiminen
x Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
x Yrityksessä toimiminen
x Yritystoiminnan suunnittelu
Tutkinnon osat
Osaamisen arviointi
Perustutkintojen yleiset arviointikriteerit
Henkilö- toteuttaa työn ohjeiden mukaisesti
- toimii yhteistyökykyisesti
- tarvitsee joissakin tilanteissa lisäohjeita
- hyödyntää työssä tarvittavaa perustietoa
- muuttaa toimintaansa saamansa palautteen mukaisesti
Ammattitaitovaatimukset
Ammattitaitovaatimukset voidaan saavuttaa seuraavilta osin (rastitettu):
Ravitsemispalveluissa toimiminen
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x huolehtia toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta
x palvella asiakkaita, myydä tuotteita ja rekisteröidä myyntiä
x päättää työvuoron työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon.
Henkilö
x pukeutuu tehtävän vaatimalla tavalla työpaikan ohjeiden mukaisesti työvaatteisiin, jalkineisiin sekä päähineeseen
x huolehtii ulkoisesta olemuksestaan sekä henkilökohtaisesta hygieniastaan
x noudattaa työaikoja
x suunnittelee ja aikatauluttaa toisen apuna työvuoronsa tehtäviä
x perehtyy työtään koskeviin puhdistusaineisiin ja käyttää pesuaineita turvallisesti
x kunnostaa toisen apuna asiakas- ja työtiloja sovitulla tavalla
x perehtyy työtään koskeviin työyhteisön sääntöihin, tietosuoja- ja turvallisuusohjeisiin sekä toimintatapoihin
x huomioi oman työnsä suunnittelussa turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x perehtyy paikkakunnan ravitsemisalan yrityksiin ja toimipaikkoihin siten, että osaa nimetä niitä
x selvittää toisen apuna työpaikan sosiaalisen median kanavia
Henkilö huolehtii toimitilat käyttökuntoon, valmistaa tuotteita myyntiä varten sekä pitää niistä huolta.
Henkilö
x valmistaa ja esivalmistaa työryhmän jäsenenä erilaisista raaka-aineista aamiais- ja lounasruokia tai kunnostaa myyntipisteen
x käsittelee toisen apuna ruokaohjeen mukaisesti tarvittavan määrän raaka-aineita
x hallitsee turvallisesti veitsen käytön annettujen ohjeiden mukaisesti
x käyttää toisen apuna työtehtävissä tarvittavia työvälineitä, koneita ja laitteita, tarvittavia suojaimia sekä menetelmiä turvallisesti ja kestävän kehityksen mukaisesti
x välttää ohjattuna hävikin syntymistä erilaisissa ruoanvalmistuksen tilanteissa
x on perehtynyt kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) siten, että pystyy luotettavasti kertomaan asiakkaille, mitkä tuotteet sopivat heille
x pitää toisen apuna huolen myytävien tuotteiden laadusta ja ennakoi ruokien riittävyyttä
x puhdistaa työtiloja käyttäen asianmukaista työjärjestystä, puhdistusaineita ja menetelmiä
x lajittelee jätteet jätehuolto-ohjeiden mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Henkilö palvelee asiakkaita, myy tuotteita ja rekisteröi myyntiä.
Henkilö
x toimii tarjoiluun ja asiakaspalveluun liittyvissä tehtävissä
x tunnistaa ohjatusti erilaiset maksutavat ja maksuvälineet
x käyttää myynnin rekisteröinnissä tutuissa työtilanteissa kassaa tai kassajärjestelmää
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
Henkilö päättää työvuoron työtehtävät.
Henkilö
x puhdistaa koneita ja laitteita, kokoaa, purkaa ja puhdistaa astiapesukoneen sekä kahvinkeittimen
x loppusiivoaa ja järjestää toisen apuna työ- ja asiakastiloja
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x siirtyy työryhmän jäsenenä seuraavaan annettuun työtehtävään työlistan mukaisesti
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x noudattaa ergonomiaohjeita ja ylläpitää työkykyään
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontaohjeita
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Asiakaspalvelu ja myynti
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x palvella asiakkaita, myydä ruokia ja juomia
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä ohjeen mukaan
x valmistautuu työryhmän jäsenenä asiakaspalvelutehtäviin varausten mukaisesti
x laittaa esille linjaston tai noutopöydän välineistön tai varaa valmiiksi pöytiintarjoilussa tarvittavat välineet
x laittaa esille ohjeen mukaisesti linjaston tai noutopöydän ruokia ja juomia tai valmistautuu ruokien ja juomien pöytiintarjoiluun
x noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita ja -määräyksiä
Henkilö palvelee asiakkaita, myy ruokia ja juomia.
Henkilö
x on perehtynyt työpaikan liikeideaan tai toiminta-ajatukseen siten, että esittelee, myy ja tarjoilee keskeisiä tuotteita ja palveluja
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja ohjatusti hyödyntää niitä
x hoitaa ruokatarjoilua noutopöydästä, linjastosta tai tarjoilee ruokia pöytiin
x pitää huolen myytävien tai tarjoiltavien tuotteiden laadusta ja riittävyydestä
x käyttää tarjoilussa juomavalikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, - tapoja ja -välineitä
x toimii tilausmääräyksien tai varausten mukaisesti ja toimii ohjeiden mukaan työtilanteissa
x toimii aikataulun mukaan, mutta tarvitsee välillä apua
x toimii laatuvaatimuksien mukaisesti
x on perehtynyt erityisruokavalioihin ja tuotevalikoimaan kuuluviin ruoka- ja juomatuotteisiin siten, että kertoo luotettavasti tarjolla olevien ruokien soveltuvuudesta erityisruokavaliota noudattaville asiakkaille
x kertoo ohjeen mukaan tuotteiden sisältämien raaka-aineiden ja juomien alkuperästä
x on perehtynyt terveellisen ravitsemuksen ja ruokavalion periaatteisiin siten, että kertoo myytävien tuotteiden ravitsemuksesta ja terveellisyydestä
x toimii hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x toimii työtehtävissä työturvallisten ja ergonomisten työtapojen mukaisesti
x työskentelee työryhmän jäsenenä ja tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
Henkilö toimii anniskelutehtävissä.
Henkilö
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
Henkilö huolehtii asiakkaiden viihtyvyydestä ja palvelukokemuksesta.
Henkilö
x käsittelee tai välittää palautteet eteenpäin ohjeistuksen mukaisesti
x selvittää toisen apuna erilaisia asiakaspalaute- ja sosiaalisen median kanavia
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota ohjeen mukaan
x kertoo toisen apuna, tuoko sosiaalisen median kanavat yritykselle asiakaspalvelussa lisäarvoa
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x tunnistaa erilaisia maksuvälineitä ja maksutapoja sekä käsittelee niitä ohjattuna
x on tietoinen keskeisten tuotteiden hinnoitteluperiaatteista
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja huomioiden seuraavan työvuoron varaukset
x lajittelee jätteet ohjeen mukaan
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x työskentelee työryhmän jäsenenä
x tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x arvioi ohjattuna omaa toimintaansa
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Annosruokien ja juomien tarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esitellä, myydä ja tarjoilla ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia koko asiakaspalveluprosessista
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu työvuoroon ja ennakoi työtehtäviä.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä
x on perehtynyt myytäviin tuotteisiin ja suosituksiin ja käyttää sopivia tarjoilutapoja
x kattaa asiakaspöydät työpaikan ohjeen mukaisesti ja käsittelee astioita ja aterimia hygieenisesti
x ennakoi tulevia asiakaspalvelutilanteita
x tulkitsee tilausmääräyksiä tai varauksia
x noudattaa työpaikan kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
x noudattaa turvallisuusohjeita ja määräyksiä
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa
Henkilö esittelee, myy ja tarjoilee ruokia ja juomia yksittäisille asiakkaille ja ryhmille.
Henkilö
x esittelee toisen apuna asiakkaille ruokailutilanteeseen ja ruokiin sopivia juomia sekä kertoo tuotteiden alkuperästä
x on perehtynyt ohjeen mukaan gastronomiseen perussanastoon siten, että tulkitsee ruokalistan termejä asiakkaille
x esittelee, myy, ottaa tilauksia ja tarjoilee annosruokia ja juomia asiakkaille ja eri asiakasryhmille työryhmän jäsenenä
x kertoo asiakkaille ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x huomioi ohjattuna asiakaskohtaiset tarpeet ja rajoitteet
x käyttää tarjoilussa ruokalajeihin, juomiin ja tarjoilutapaan soveltuvia välineitä
x tarjoilee lautasannoksia
x käyttää ohjeistettuna tarjoilussa juomavalikoiman mukaisia tarjoilulämpötiloja, -tapoja ja -välineitä
x noudattaa työryhmän jäsenenä tilaisuuden luonteeseen liittyvää ruoka- ja tapakulttuuria
x toimii työryhmän jäsenenä ruokaravintolan asiakaspalvelutehtävissä
x auttaa pyydettäessä muiden työpisteiden tehtävissä
x toimii ohjeen mukaan arvo- ja laatuvaatimusten mukaisesti
Henkilö toimii anniskelutehtävissä.
Henkilö
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
Henkilö huolehtii koko asiakaspalveluprosessista.
Henkilö
x käyttää erilaisia tarjoilutekniikoita ja käyttää tarjotinta tarvittaessa
x tietää käytetyimmät pöytämuodot ja liinoittaa ne ohjattuna
x käyttää kassaa tai kassajärjestelmää, rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita tavanomaisilla maksutavoilla
x perehtyy alan kustannusrakenteeseen ja toimii ohjattuna kustannustehokkaasti
x on tietoinen keskeisten tuotteiden hinnoitteluperiaatteista ja laskuttaa asiakkaita
x tietää kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana ratkaisemassa tilanneherkkiä asiakastilanteita toisten kanssa
x auttaa muiden työpisteiden työtehtävissä työryhmän jäsenenä
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista, kiittää asiakkaita sekä toivottaa tervetulleeksi uudelleen
x tutustuu toisen apuna ravintolan erilaisiin asiakaspalautekanaviin
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x tilittää ohjattuna myynnin
x tiedottaa muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
x ylläpitää työryhmän jäsenenä työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x päivittää toimipisteen sosiaalisen median kanavia toisen apuna
x tietää ja käyttää ravintolan varaus- ja palautekanavia toisen apuna
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x arvioi toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan ohjattuna
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Lounasruokien valmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistaa lounasruokia ja leivontatuotteita
x palvella asiakkaita
x tehdä työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita.
Henkilö
x ajoittaa ja jaksottaa työtänsä työryhmän jäsenenä
x vastaanottaa, varastoi ja käsittelee raaka-aineita ja muita tarvikkeita ohjeen mukaan (FIFO) hävikkiä välttäen ja ergonomisesti oikein valituilla, käytetyillä ja asennetuilla työvälineillä
x järjestää itselleen ergonomisesti turvallisen työympäristön
x tunnistaa ja käsittelee työpaikan tavallisimpia raaka-aineita, arvioi niiden tuoreutta ja laatua aistinvaraisesti ja kertoo ohjatusti tuotteiden alkuperän
x valitsee, esikäsittelee ja käyttää lounasruokien raaka-aineita ohjeen mukaisesti hävikkiä välttäen
x noudattaa työpaikan turvallisuusohjeita ja -määräyksiä
Henkilö valmistaa lounasruokia ja leivontatuotteita.
Henkilö
x käyttää ekologisesti toisen apuna lounasruokien valmistuksessa ja leivonnassa tarvittavia työpaikan koneita, laitteita ja välineitä ja puhdistaa laitteet taloudellisesti
x käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita ohjeen mukaan (kuorimattomia ja kuorittuja kasviksia, juureksia sekä pakasteita, sous-vide)
x valmistaa toisen apuna määrätyn lounaslistan tai arvioidun asiakasmäärän mukaan lounasruokia ja leivonnaisia tavallisimmilla menetelmillä hyödyntäen työpaikan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmaa
x muuntaa toisen apuna ruoka-annoksia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden
x suurentaa, pienentää ja muuntaa ruokaohjeita ohjeiden mukaan käyttäen alan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmaa
x laittaa lounasruoat esille ohjeiden mukaisesti linjastoon tai noutopöytään ja huolehtii niiden riittävyydestä ja siisteydestä
x toimii ohjeiden mukaan yllättävissä ja erilaisissa työtilanteissa
x on perehtynyt terveellisen ravitsemuksen perusperiaatteisiin siten, että pystyy valmistamaan maukasta, terveellistä ja ravitsevaa lounasruokaa
x on perehtynyt ruoan kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen valmistamiseen siten, että kokoaa ympäristöystävällisen lautasmallin
x on perehtynyt ohjeen mukaan kasvis- ja erityisruokavalioihin (laktoositon, maidoton, gluteeniton) sekä tulkitsee tuoteselosteita siten, että pystyy valmistamaan toisen apuna tavallisimpia erityisruokavalioiden mukaisia lounasruokia
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Henkilö palvelee asiakkaita.
Henkilö
x on perehtynyt työpaikan sosiaalisen median kanaviin ja pystyy hyödyntämään ohjatusti erilaisia sosiaalisen median kanavia
x on perehtynyt ruokalistan suunnittelun periaatteisiin ja pystyy esittelemään, millaisista ruokalajeista työpaikan lounaslista koostuu ja osallistuu tarvittaessa ruokalistan suunnitteluun ohjatusti
x on perehtynyt eri ruokalajeihin ja työpaikan raaka-aineisiin siten, että pystyy kertomaan ruokalajeista ja raaka-aineista ja niiden alkuperästä
x laittaa lounaan ruokalajit esille linjastoon tai muutoin sovitulla tavalla
x dokumentoi ruokahävikkiä tarvittaessa toisen apuna
x palvelee asiakkaita ystävällisesti palvelumallin mukaisesti, mutta tarvitsee välillä ohjausta
x säilyttää ohjeen mukaan raaka-aineita sekä ruokia myös tarjoilun aikana oikeissa lämpötiloissa sekä pitää huolen siisteydestä
x toimii ohjattuna laatuvaatimusten mukaisesti
Henkilö tekee työvuoron päättymiseen liittyvät työtehtävät.
Henkilö
x siistii ja järjestää työympäristön työvuoron päättyessä
x toimii astiahuollon tehtävissä
x käyttää turvallisesti ohjeiden mukaisia suojaimia, työvälineitä ja työmenetelmiä
x lajittelee keittiön tavallisimmat jätteet oikein eri jätelajeittain, kuten biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi omiin astioihinsa
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x työskentelee työryhmän jäsenenä ja tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x noudattaa yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Annosruokien valmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.
Henkilö
x suunnittelee, esivalmistelee, rytmittää ja ajoittaa työvuoronsa työtehtäviä työryhmän jäsenenä
x noudattaa omavalvonnan ohjeita ja seuraa ja dokumentoi lämpötiloja ruoanvalmistuksessa, tarjoilussa ja varastoinnissa
x noudattaa työpaikan turvallisuusmääräyksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
x noudattaa kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja
x tietää toimintaohjeet hätäensiaputilanteissa
Henkilö valmistaa ruoka-annoksia asiakkaiden tilauksesta.
Henkilö
x tarvitsee ohjausta uusissa tilanteissa tai työympäristön muuttuessa
x auttaa pyydettäessä muiden työpisteiden tehtävissä
- tunnistaa ja käyttää annosruokien raaka-aineita sekä arvioi niiden laatua toisen apuna
x käyttää ja puhdistaa annosruokien valmistukseen soveltuvia koneita, laitteita ja välineitä
x esivalmistaa eri menetelmillä komponentteja annoksiin tai menukokonaisuuksiin tarviten ajoittain ohjausta
x esivalmistaa, valmistaa ja laittaa esille ruokalajeja annoskorttien mukaan
x toimii ohjeen mukaan kannattavasti ja taloudellisesti ja ottaa huomioon hävikin annosruokia esivalmistaessa ja valmistaessa
x kokoaa ohjeistettuna asiakkaiden tilauksien mukaisia ruoka-annoksia
x muuntaa ja valmistaa erityisruokavalioannoksia asiakkaiden tarpeen mukaan vastaavista annoskokonaisuuksista
Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa.
Henkilö
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakkaita
x palvelee asiakkaita tasavertaisesti
x huolehtii ohjattuna asiakaskohtaisten tarpeiden toteuttamisesta omassa työssään
x perehtyy toisen apuna työpaikan tuotteiden kustannusrakenteeseen
Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.
Henkilö
x hoitaa astiahuollon tehtävät ja lajittelee jätteet kestävän kehityksen mukaisesti
x tiedottaa ohjeen mukaan mahdollisista muutoksista ja toiveista muille työntekijöille
x tekee vuoronvaihtoon tai seuraavaan työpäivään liittyviä tehtäviä työpaikan toimintatavan mukaisesti
x toimii ergonomisesti ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x ottaa vastaan ja antaa rakentavaa palautetta omasta tekemisestään toisen apuna
x ottaa vastuun omasta työpanoksestaan työryhmän jäsenenä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
À la carte -ruoanvalmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa työtehtäviä, tutustuu tilausmääräyksiin tai varauksiin ja suunnittelee yksittäisen työtehtävän toteutuksen
x tunnistaa, valitsee ja käsittelee tyypillisiä à la carte -ruokalistan annosten raaka-aineita työryhmän jäsenenä
x käyttää ja puhdistaa à la carte -ruokien valmistuksessa tarvittavia koneita, laitteita ja välineitä ohjeen mukaan
x tekee esivalmistustöitä
Henkilö esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä ja jälkiruokia annoskorttien ja asiakkaiden tilausten mukaan.
Henkilö
x valmistaa à la carte -ruokia kannattavasti ja taloudellisesti työryhmän jäsenenä
x valmistaa yksittäisiä tilattuja annoksia
x laittaa ruokalajit esille siististi annoskokoja noudattaen
x toimii kylmässä ja lämpimässä keittiössä kyseisen keittiön osa-alueiden mukaisesti sekä erikoistuu yhteen osa-alueeseen työryhmän jäsenenä
x tietää tavallisimpia gastronomisia ruokalajeja ja käyttää gastronomista sanastoa
x on perehtynyt gastronomiaan siten, että toteuttaa ohjattuna yleisimpiä gastronomisia periaatteita annosten suunnittelussa, valmistuksessa ja kokoamisessa
x on perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin raaka-aineisiin, tuotteisiin ja ruokalajeihin siten, että pystyy esittelemään ravintolan à la carte -ruokalistan raaka-aineet
x on perehtynyt kausivaihtelujen mukaisiin raaka-aineisiin
x valmistaa ohjeen mukaan kansallisia tai kansainvälisiä à la carte -ateriakokonaisuuksia tarviten ajoittain ohjausta
x muuntaa ja valmistaa ohjeistettuna asiakkaiden tarpeiden mukaisia erityisruokavalioannoksia vastaavista à la carte -annoksista
x laskee ohjeen mukaan ruoka-annosten kustannukset ja tavoitekatteen mukaisen myyntihinnan
Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisessa asiakaspalvelussa.
Henkilö
x on perehtynyt myytäviin tuotteisiin, suosituksiin ja tilausmääräyksiin ja käyttää tarvittaessa sopivia tarjoilutapoja
x kertoo ravintolan ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii työryhmän jäsenenä ruokaravintolan työtehtävissä
Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.
Henkilö
x puhdistaa työtilat, välineet, koneet ja laitteet sekä järjestää tarvikkeet paikoilleen
x tulkitsee toisen apuna seuraavan päivän tilausmääräyksiä
x ottaa työssään huomioon seuraavan päivän työtehtävät
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa toisen apuna sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota
x tietää ja käyttää työryhmän jäsenenä sosiaalisen median varaus- ja palautekanavia
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
À la carte -tarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esitellä, suositella ja myydä ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia
x tarjoilla à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti
x toimia anniskelutehtävissä
x huolehtia asiakaspalvelukokonaisuudesta
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen sekä ennakoida ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu, suunnittelee ja aikatauluttaa työtehtäviä.
Henkilö
x suunnittelee ohjatusti työvuoronsa tehtävät ottaen huomioon arvioidun asiakasmäärän ja varaukset
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuus- ja terveysnäkökohdat sekä ylläpitää työympäristön turvallisuutta työryhmän jäsenenä
x kunnostaa ja varustaa asiakas- ja työtiloja varausten mukaisesti
x ottaa asiakkaita vastaan ystävällisesti ravintolan palvelumallin mukaisesti
Henkilö esittelee, suosittelee ja myy ruokaravintolan à la carte -ruokia, ateriakokonaisuuksia ja niille sopivia juomia.
Henkilö
x esittelee, suosittelee ja myy ruokia ja juomia ohjatusti
x kertoo ravintolan ruoka- ja juomatuotteiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x on perehtynyt juomatuotteiden käyttösuosituksiin, valmistusmenetelmiin ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy kertomaan ohjeen mukaan asiakkaille tuotevalikoimaan kuuluvista ruoka- ja juomatuotteista ja niiden alkuperästä
x on perehtynyt kansallisiin ja kansainvälisiin tuotteisiin sekä ruokalajeihin, ruoka- ja juomatrendeihin ja kausituotteisiin siten, että pystyy esittelemään asiakkaille ravintolan à la carte -ruokalajeja ja juomatuotteita
x on perehtynyt gastronomiaan ja tulkitsee à la carte -ruokalistan gastronomisia termejä ja ruokalajien nimiä asiakkaille
Henkilö tarjoilee à la carte -ruokia ja juomia asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden mukaisesti.
Henkilö
x tarjoilee ruokia ja juomia ja ottaa huomioon niiden esillelaittotavat
x valitsee tarjoilutapoihin sopivia välineitä
- tarjoilee ruoka- ja juomatuotteita sopivin tarjoilutavoin ja käyttää tarjotinta
x tarjoilee lautasannoksia soveltuvilla kantotavoilla ja annostelee tai nostelee ruokia ohjattuna
Henkilö toimii anniskelutehtävissä.
Henkilö
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
Henkilö huolehtii asiakaspalvelukokonaisuudesta.
Henkilö
x toimii työryhmän jäsenenä palveluetiketin mukaan ruokaravintolan työtehtävissä
x tunnistaa toisen apuna lisäarvoa tai kilpailuetua tuottavia palveluja asiakkaan yksilölliset tarpeet huomioiden
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x ottaa vastaan asiakkailta palautetta palveluista ja tuotteista ja kiittää asiakasta sekä toivottaa tervetulleeksi uudelleen
x perehtyy toisen apuna ravintolan erilaisiin varaus- ja asiakaspalautekanaviin
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen sekä ennakoi ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x osallistuu tarjoilijatilityksen tekemiseen
x tekee vuoronvaihdon tehtävät ravintolan toimintatavan mukaisesti
x tiedottaa asiakas- ja myyntitilanteet työvuoroon tulevalle työntekijälle
x siistii ja järjestää työympäristön sekä tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x lajittelee jätteet ravintolan ohjeiden mukaisesti
x ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Kahvilapalvelut
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x palvella asiakkaita, myydä ja tarjoilla kahvilan ruoka- ja juomatuotteita
x rekisteröidä myyntiä ja laskuttaa asiakkaita
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x tehdä työvuoron tilityksen ja valmistella seuraavaa työvuoroa
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö valmistautuu asiakaspalvelutilanteisiin.
Henkilö
x suunnittelee ja aikatauluttaa työvuoronsa tehtäviä, mutta tarvitsee siinä apua
x siistii ja järjestää asiakas- ja työtiloja työvuoron aikana
x valmistaa eri jalostusasteella olevista raaka-aineista kahvilan tuotteita koneita ja laitteita käyttäen
x laittaa tuotteita esille ohjeen ja liikeidean mukaisesti sekä huolehtii niiden laadusta ja riittävyydestä
x täyttää tarvittaessa automaatteja ohjeen mukaan
x on perehtynyt työryhmän jäsenenä kahvilan omavalvontasuunnitelmaan ja noudattaa sitä
x työskentelee ergonomisesti
Henkilö palvelee asiakkaita, myy ja tarjoilee kahvilan ruoka- ja juomatuotteita.
Henkilö
x esittelee kahvilan myydyimpien tuotteiden pääraaka-aineet ja hinnat sekä kertoo toisen apuna kasvis- ja erityisruokavaliota (laktoositon, maidoton ja gluteeniton) noudattaville asiakkaille soveltuvista tuotteista
x on perehtynyt ohjattuna erilaisten kahvien ja muiden juomien valmistukseen ja käyttö- ja tarjoilutapoihin siten, että pystyy valmistamaan niitä asiakkaiden tilausten mukaan
x suosittelee ja myy kahvilan tuotteita
x kiittää asiakkaita ja ottaa vastaan palautetta palveluista ja tuotteista ohjattuna
Henkilö rekisteröi myyntiä ja laskuttaa asiakkaita.
Henkilö
x käyttää toisen apuna kahvilan kassaa tai kassajärjestelmää ja vastaanottaa ja käsittelee tavallisimpia maksuvälineitä turvallisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö tekee työvuoron tilityksen ja valmistelee seuraavaa työvuoroa.
Henkilö
x toimii astiahuollon tehtävissä ja siistii astiahuollon tilat
x tekee tilityksen toisen apuna
x tiedottaa ohjattuna asiakas- ja myyntitilanteet vuoroon tulevalle työntekijälle
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x pystyy toimimaan erilaisten ihmisten kanssa työyhteisössä ja pyytää tarvitessaan apua muilta
x noudattaa annettuja ohjeita eikä aiheuta toiminnallaan vaaraa
x käyttäytyy hyvien käyttäytymistapojen mukaisesti
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Ravitsemispalveluiden tuotteistaminen
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x hinnoitella työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia
x toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö hyödyntää asiakastuntemusta ja kauden raaka-aineita.
Henkilö
x kerää ja hankkii tietoa eri lähteistä
x kehittää työryhmän jäsenenä uusiin tarpeisiin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x hyödyntää työryhmän jäsenenä kausiluonteisuutta ideoinnissaan
Henkilö tuotteistaa työryhmässä eri vuodenaikoihin sopivia ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.
Henkilö
x käyttää työryhmän jäsenenä tuotteistamisessa tarvittavia sosiaalisen median ohjelmia
x suunnittelee työryhmän jäsenenä toiminnan kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti sekä asiakkaiden odotusten mukaisesti
Henkilö hinnoittelee työryhmässä ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.
Henkilö
x kertoo, mitkä tekijät vaikuttavat hinnan muodostumiseen
Henkilö tuottaa tai päivittää työryhmässä markkinointimateriaalia.
Henkilö
x laatii ja dokumentoi markkinoinnin viestit, sanomat ja lupaukset osana työryhmää
x esittelee ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja
x valmistaa ja päivittää työryhmän jäsenenä tuotteesta tai palvelusta kertovaa esittelymateriaalia
x päivittää, kommentoi ja korjaa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
Henkilö toteuttaa suunniteltuja ruoka- ja juomatuotteita tai palveluja.
Henkilö
x ottaa työryhmänä vastaan asiakkailta palautetta tuotteista tai palveluista ja kiittää asiakasta
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x työskentelee työryhmän jäsenenä
x tekee vastuullaan olevat tehtävät, mutta tarvitsee ajoittain ohjausta
x arvioi omaa toimintaansa
x on perehtynyt toisten apuna kannattavaan ja kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Suurkeittiön ruokatuotanto
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti
x laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakata ruokalajit kuljetusta varten
x palvella asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti
x tehdä esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö aikatauluttaa ja suunnittelee päivittäiset työtehtävänsä.
Henkilö
x vastaanottaa ja varastoi toisen apuna elintarvikkeita sekä kylmiä tai lämpimiä ruokia
x toimii toisen apuna ja valmiin suunnitelman mukaan erilaisissa päivittäin vaihtuvissa ruokatuotannon tehtävissä
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
Henkilö valmistaa ruokalajeja ruokaohjeiden mukaisesti.
Henkilö
x käsittelee suurkeittiön ruokien raaka-aineita tarkoituksenmukaisella tavalla
x valmistaa ohjeiden mukaan työryhmän jäsenenä suuria annosmääriä vakioitujen ruokaohjeiden mukaan samalla hyödyntäen GN-mitoitettuja astioita
x suurentaa ja pienentää ohjattuna ruokaohjeita käyttäen alan perusreseptiikkaa tai reseptiohjelmia
x valmistaa ravitsevaa ja maukasta ruokaa työryhmän jäsenenä
x tulkitsee toisen apuna raaka-aineiden ja valmisteiden tuoteselosteita siten, että käyttää erityisruokavalioiden valmistukseen niihin sopivia raaka-aineita
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Henkilö laittaa ruokalajeja tarjolle ja tarvittaessa pakkaa ruokalajit kuljetusta varten.
Henkilö
x tarvittaessa pakkaa ja lähettää ruoat ja tarvikkeet kuljetettaviksi
x tekee ympäristöystävällisen ravitsemussuosituksen mukaisen malliannoksen ohjeen mukaan
x puhdistaa tarvittaessa kuljetusastiat ohjeen mukaan
Henkilö palvelee asiakkaita toiminta-ajatuksen tai liikeidean mukaisesti.
Henkilö
x käyttäytyy kohteliaasti ja kommunikoi asiakkaiden kanssa palvelutilanteessa
x neuvoo tarvittaessa asiakkaita ohjeen mukaan ravitsemussuositusten mukaisen ja terveellisen aterian kokoamiseen
x toimii omatoimisesti astiahuollon tehtävissä
Henkilö tekee esivalmistelut seuraavaa työvuoroa varten.
Henkilö
x siistii ja järjestää työ- ja asiakastiloja ohjeen mukaan
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x noudattaa työpaikan turvallisuusmääräyksiä eikä aiheuta vaaraa itselleen tai muille
x toimii työryhmän jäsenenä suurkeittiön ruoanvalmistustehtävissä ja yhteistyökumppaneiden kanssa
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
Tilaus- ja juhlaruokien valmistus
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia
x laittaa ruokalajeja esille ja huolehtia tuotteiden riittävyydestä
x valmistautua vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin, aikatauluttaa ja suunnittelee ruokien valmistusvaiheet, ajoituksen ja jaksotuksen.
Henkilö
x tutustuu tilausmääräyksiin ja tilaisuuksia koskeviin ohjeisiin toisen apuna
x suunnittelee ja aikatauluttaa yksittäisen työtehtävän toteutuksen työryhmän jäsenenä
x muuntaa ruoka-annoksia asiakkaiden tai asiakasryhmien tarpeet huomioiden toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulun mukaisesti
Henkilö esivalmistaa ja valmistaa tilaisuuksien luonteenmukaisia tilaus- ja juhlaruokia.
Henkilö
x esivalmistaa ja valmistaa ruokalajeja hävikkiä välttäen
x tekee tavallisimpia ruokalajeja ja leivonnaisia ruokaohjeiden mukaan ja ruokalajeille sopivilla menetelmillä ja laitteilla
x valmistaa tilattuihin erityisruokavalioihin sopivat annokset ohjeen mukaan
x tarvitsee ohjausta noudattaessaan sovittuja annoskokoja
Henkilö laittaa ruokalajeja esille ja huolehtii tuotteiden riittävyydestä.
Henkilö
x organisoi tarvittaessa toisen apuna noutopöydän aloituspisteet ja tuotteet oikeaan järjestykseen
x pitää huolta ruokien riittävyydestä täydentäen tarjolla olevia ruokia
x asettelee ruokalajit esteettisesti tarjolle
x määrittelee toisen apuna tilaisuuksien ruokalajien annoskoot suhteessa ruokalajien määrään
Henkilö valmistautuu vuoronvaihtoon ja seuraavaan työpäivään.
Henkilö
x tekee yhteistyötä muun henkilöstön kanssa ja toimii tarvittaessa asiakaspalvelussa
x tunnistaa ohjattuna kansainvälisiä kulttuureja ja käytöstapoja sekä etiketin
x on mukana tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ohjatusti ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x siistii ja järjestää työympäristön ja tekee tarvittaessa astiahuollon tehtäviä
x kerää ja lajittelee tilaisuuden jätteet työpaikan ohjeiden mukaisesti
x pakkaa tuotteet tarvittaessa omavalvontaohjeistuksen mukaisesti
x puhdistaa kuljetusastiat ohjeen mukaan
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilausruokien valmistustehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa hygienialainsäädäntöä ja omavalvontasuunnitelmaa
Tilaus- ja juhlatarjoilu
Ammattitaitovaatimukset
Henkilö osaa
x käyttää tilaisuuksiin sopivia tarjoilutapoja ja toimia yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa
x hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa
x toimia liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa
x tehdä tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät
x arvioida omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Osaamisen arviointi
Henkilö perehtyy tilausmääräyksiin ja kunnostaa asiakas- ja työympäristön tilaisuuksien luonteen ja tilausmääräyksien mukaan.
Henkilö
x perehtyy tilauksien ennakkotietoihin ja selvittää tilaisuuksien luonteet toisen apuna
x valmistelee ja varustaa tilaisuuksien luonteen mukaisen juhlatilan sekä työympäristön
x tietää tavallisimmat pöytämuodot ja liinoittaa niitä toisen apuna
x organisoi ja jaksottaa työtään sekä toimii työryhmän jäsenenä aikataulujen mukaisesti
x kunnostaa asiakastiloja
x ottaa oman työnsä suunnittelussa huomioon turvallisuuden ja ylläpitää työympäristön turvallisuutta ja ergonomisuutta tutuissa tilanteissa
Henkilö käyttää tilaisuuksiin soveltuvia tarjoilutapoja ja toimii yhteistyössä muun henkilökunnan kanssa.
Henkilö
x käsittelee tarjoiluun tarkoitettuja astioita hygieenisesti ja huolellisesti
x valitsee työryhmän jäsenenä tarjoilutapoihin sopivat välineet ja laitteet sekä huolehtii niiden toimivuudesta
x tarjoilee lautasannoksia sekä tarjoaa, annostelee ja nostelee ruoka-annoksia
x tarjoilee ohjeen mukaisesti juomia ja ruokia
x kertoo tilaisuuksien mukaisesti asiakkaille tilatuista ruoista ja juomista sekä niiden sopivuudesta tavallisimpia erityisruokavalioita noudattaville asiakkaille
x toimii asiakaspalvelussa ja myyntityössä anniskelusta säädettyjen määräysten ja ohjeiden mukaisesti työryhmän jäsenenä
x toimii voimassa olevan alkoholilain mukaisesti
x tietää alkoholilain mukaisen omavalvonnan vaatimukset toiminnalle
x osallistuu tarvittaessa vatitarjoiluun
x hyvästelee asiakkaat ystävällisesti
Henkilö hyödyntää alakohtaista kielitaitoa asiakaspalvelussa.
Henkilö
Henkilö toimii liikeidean tai toiminta-ajatuksen mukaisesti asiakaspalvelussa.
Henkilö
x on mukana ohjatusti tilanneherkissä tilanteissa ja tunnistaa ongelmatilanteita ja niiden ratkaisutapoja
x tunnistaa erilaisia kulttuureja ja toimii etiketin mukaisesti
x noudattaa tilaisuuksien mukaista ruoka- ja tapakulttuuria sekä aikatauluja ohjeen mukaan
Henkilö tekee tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät.
Henkilö
x puhdistaa tarvittaessa kuljetusastiat ja tarjoiluastiat ohjeen mukaan
x päivittää, kommentoi ja korjaa tarvittaessa sosiaalisen median välineillä tapahtuvaa kommunikaatiota toisen apuna
x tekee ohjattuna tilaisuuksien päättymiseen liittyvät tehtävät työpaikan toimintatavan mukaisesti
Henkilö arvioi omaa osaamistaan ja toimintaansa työyhteisön jäsenenä.
Henkilö
x toimii työryhmän jäsenenä ja muun henkilöstön kanssa tilauksien tarjoilutehtävissä
x arvioi oman toimintansa ja työn tekemisen vahvuuksiaan ja kehittämistarpeitaan
x työskentelee ergonomisesti
x noudattaa työehtosopimuksen mukaisia ja muita yhteisesti sovittuja ohjeita ja sääntöjä
x noudattaa vaitiolovelvollisuutta suhteessa asiakkaisiin ja yritykseen
x noudattaa omavalvontasuunnitelmaa
Huippuosaajana toimiminen
Osaamisen kehittäminen
Henkilö
x laatii itselleen kehittymissuunnitelman niin, että se tukee kasvua alan huippuammattilaiseksi
x kehittää osaamistaan ja työtapojaan saadun palautteen perusteella
x työskentelee muuttuvissa tilanteissa
x työskentelee pitkäjänteisesti työtään kehittäen
x toimii osana tiimiä ja jakaa osaamistaan muille.
Työskentely alan huippuosaamista vaativissa tehtävissä
Henkilö
x kokeilee uusia työmenetelmiä työssään
x hankkii ja soveltaa työssä tarvittavaa tietoa
x toimii kustannustehokkaasti ja yrityksen tuloksellisuutta edistävästi
x edistää uusien työtapojen ja -menetelmien käyttöä työyhteisössä
x vahvistaa ja luo uusia asiakassuhteita
x noudattaa työssään työturvallisuusmääräyksiä ja -ohjeita
x ennakoi riskejä ja ilmoittaa työhön liittyvistä vaaratekijöistä
x varmistaa asiakasturvallisuuden
x työskentelee ergonomisesti ja huolehtii työkyvystään
x huolehtii työympäristönsä siisteydestä ja järjestyksestä
Laatuvaatimusten huomioiminen
Henkilö
x työskentelee yrityksen tai organisaation laatuvaatimusten mukaisesti
x havaitsee laatupoikkeamat ja etsii niihin ratkaisuja
x toimii yrityksen tai organisaation kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti
Toimiminen alan verkostoissa
Henkilö
x tuntee toimialan keskeiset kansalliset ja kansainväliset verkostot
x hyödyntää verkostojaan työssään
Osaamisen arviointi
Työpaikkaohjaajaksi valmentautuminen
Yhteyshenkilönä toimiminen
Henkilö
x perehtyy koulutuksen järjestäjän ja työpaikan väliseen työnjakoon ammatillisen koulutuksen järjestämisessä
x selvittää mahdollisuuksia järjestää koulutusta ja näyttöjä työpaikalla
x tiedottaa ammatillisen koulutuksen järjestämisestä työpaikalla yhdessä koulutuksen järjestäjän kanssa
x toimii vuorovaikutuksessa erilaisten opiskelijoiden ja työntekijöiden kanssa
Ohjaustilanteisiin valmentautuminen
Henkilö
x osallistuu osaamisen hankkimisen suunnitteluun työpaikalla
x osallistuu ohjattavan opiskelijan työturvallisuuteen, työpaikan ohjeisiin ja käytäntöihin perehdyttämiseen
x suunnittelee opiskelijan ohjausta ja aikataulua
x seuraa erilaisia ohjaustilanteita
x hyödyntää digitaalisia välineitä tarkoituksenmukaisesti
x arvioi omaa ohjausosaamistaan ja määrittää kehittämistarpeensa
Palautteen antaminen osaamisen kehittymisestä
Henkilö
x antaa rakentavaa palautetta osaamisen kehittymisestä
x huomioi palautteen antamisessa erityistä tukea tarvitsevat opiskelijat sekä eri kieli- ja kulttuuriryhmiä edustavat opiskelijat
Yrityksessä toimiminen
Yrityksen liiketoiminnan suunnittelu
Henkilö
x laatii asiakaslähtöisen toimenpidesuunnitelman ja täsmentää yrityksen tavoitteet
x laatii budjetit ja rahoitussuunnitelman tiedostaen yrittäjän aseman
x tunnistaa yritystoimintaan liittyvät keskeiset riskit
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle
Yrityksen liiketoimintaa edistävien yhteistyöverkostojen rakentaminen
Henkilö
x sopii yhteistyöstä yhteistyökumppaneiden kanssa
x solmii tarvittaessa yhteistyösopimukset vastuut ja velvollisuudet huomioiden
Yrityksessä toimiminen
Henkilö
x hoitaa sovittua liiketoiminnan osa-aluetta
x ratkaisee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintaan liittyviä ongelmatilanteita
x toimii toimialan lainsäädännön mukaisesti
Yrityksen toiminnan arviointi ja kehittäminen
Henkilö
x tekee rakentavia ja perusteltuja ehdotuksia yrityksen toiminnan kehittämiseksi laatu- ja tulostavoitteet huomioiden
x ottaa suunnitelmissaan huomioon asiakkaiden ja sidosryhmien odotukset
Yritystoiminnan suunnittelu
Liiketoimintamahdollisuuksien etsiminen ja ideoiminen
Henkilö
x arvioi kartoituksen pohjalta liiketoimintamahdollisuuksia
x ymmärtää kestävän kehityksen vaatimukset ja merkityksen liiketoiminnalle
Liikeidean kehittäminen ja liiketoimintasuunnitelman laatiminen
Henkilö
x kartoittaa liikeideoita ja valitsee niistä toteuttamiskelpoisen
x tekee suunnitelman yrityksen toiminnoista hyödyntäen tarvittaessa asiantuntijoita
x laskee yritystoimintaan liittyviä tuottoja ja kustannuksia sekä suunnittelee rahoitusta
x ottaa suunnittelussa huomioon toimialan lainsäädännön
Verkostoituminen sidosryhmien kanssa
Henkilö
x esittelee asiakaslähtöisesti yrityksen toimintamallin jollekin keskeiselle sidosryhmälle
Yrityksen perustamiseen liittyvien asiakirjojen laatiminen
Henkilö
x laskee tarvittavan rahoituksen
x selvittää yrityksen keskeiset perustamisasiakirjat ja laatii ne
Vahvuuksien ja osaamisen arviointi
Henkilö
x esittelee yritystoiminnassa tarvittavan osaamisensa